Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή πρωτοβουλιών συμβασιούχων διδασκόντων προς το Υπουργείο Παιδείας

12 Ιανουαρίου 2011
Προς: Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετο
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ:
Με την επιστολή μας αυτή, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα οξύτατα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο χώρος των συμβασιούχων διδασκόντων με βάση το ΠΔ407/80.  Συγκεκριμένα, ενώ είχαμε υποστεί μία πρώτη μείωση των πιστώσεών που μας αφορούν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αιφνιδιαστικά το Υπουργείο σας ανακοίνωσε νέες περικοπές οι οποίες φτάνουν το 15%-20% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες προβλέψεις των τετραετών ακαδημαϊκών προγραμματισμών. Οι περικοπές αυτές ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο 2010, όταν είχε ήδη περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου
και τα Τμήματα στα οποία εργαζόμαστε είχαν ήδη συντάξει προγράμματα σπουδών.
Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι η νέα αυτή απόφαση του Υπουργείου αναγκαστικά οδηγεί στην κατανομή μικρότερου αριθμού πιστώσεων σε περισσότερους διδάσκοντες και επομένως στην άνιση μεταφορά των περικοπών σε βάρος των συμβασιούχων διδασκόντων. Παράλληλα, οδηγεί στο ριζικό περιορισμό του αριθμού των διδασκόντων αυτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αξιόλογο και πολύχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, καθιστώντας αναπόφευκτες τις απολύσεις τους και την υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Το όλο αυτό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση των διορισμών εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, αλλά και το δραστικό περιορισμό των προκηρύξεων νέων θέσεων, διαμορφώνει ένα εξαιρετικά αρνητικό τοπίο για συμβασιούχους διδάσκοντες, Ιδρύματα και Τμήματα. Πρέπει δε, να γνωρίζετε ότι οι συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι ακόμη εντονότερες στα Περιφερειακά ΑΕΙ, τα οποία στηρίζουν μεγάλο μέρος των λειτουργειών τους σε συμβασιούχους διδάσκοντες.
Ως συμβασιούχοι διδάσκοντες πιστεύουμε ότι η απαξίωση αυτή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού μας έργου πρέπει να σταματήσει, όταν μάλιστα πολλοί από εμάς συμβάλλουμε με ζήλο και πενιχρά οικονομικά οφέλη και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν πάντα πληρωνόμαστε μόνο για ένα κλάσμα των ωρών που είμαστε επιφορτισμένοι να διδάξουμε, ή, σε άλλες περιπτώσεις, για ένα μόνο μέρος από τους μήνες κατά τους οποίους παρέχουμε εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι υποβαθμίζοντας εργασιακά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, ουσιαστικά υποβαθμίζετε συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το χώρο της έρευνας-καινοτομίας.
Για το λόγο αυτό, σας καλούμε άμεσα:
• Να αναθεωρήσετε την πολιτική σας αυτή και να σταματήσετε την περικοπή των  πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες.
• Να χορηγήσετε τουλάχιστον τις προβλεπόμενες από τους τετραετείς  προγραμματισμούς πιστώσεις.
• Να συμβάλλετε ώστε να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ  407/80 σε όλα τα ΑΕΙ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται επί σειρά μηνών.
• Να προχωρήσετε στον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
Προοπτικά ζητούμε:
• Να καταργήσετε το θεσμό των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των ΑΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ. Η εργασιακή επισφάλεια δεν πρέπει να έχει θέση μέσα στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
• Να διαμορφώσετε συνθήκες ώστε οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να  καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους και να σταματήσει η επίκληση “έκτακτων αναγκών” ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου