Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Απαράδεκτοι όροι σε συμβάσεις 407/80 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Είναι γνωστό ότι οι συμβάσεις των διδασκόντων με βάση το ΠΔ. 407/80 υπογράφονται με μεγάλη καθυστέρηση μετά από αρκετές εβδομάδες από την έναρξη του εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβαλλόμενοι εργάζονται για μεγάλο διάστημα επισφαλώς και καλή τη πίστη, αγνοώντας επί της ουσίας τους όρους εργασίας τους. Παρόλο που ο σύλλογός μας έχει κατ’ επανάληψη εναντιωθεί στην πραγματικότητα αυτή, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την αιφνιδιαστική επιλογή των Πρυτανικών Αρχών του ιδρύματος να προσθέσουν δύο εξαιρετικά αρνητικές παραγράφους για τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων συναδέλφων στις συμβάσεις του εαρινού εξαμήνου, που ξεκίνησαν να υπογράφονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα. Οι παράγραφοι αυτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι:

• “Σε περίπτωση διαφοροποίησης των εκπαιδευτικών αναγκών είναι δυνατή η τροποποίηση (μείωση έως 30%) των ωρών απασχόλησης ή για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών ανά εξάμηνο με απόφαση πρυτανικού συμβουλίου και ταυτόχρονη υπογραφή νέας τροποποιητικής σύμβασης”.
• “Ο δεύτερος συμβαλλόμενος αποδέχεται ότι η πληρωμή των δεδουλευμένων θα γίνεται αναλόγως με τη χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Υπουργείο”.

Η Γενική Συνέλευση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου θεωρεί απαράδεκτη την προσθήκη των δύο αυτών παραγράφων στις συμβάσεις ΠΔ. 407/80 και καλεί τις Πρυτανικές Αρχές να αποσύρουν άμεσα αυτές τις συμβάσεις σε όσα τμήματα δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή τους, και να αφαιρέσει τις παραγράφους αυτές με τροποποιητική σύμβαση από τις ήδη υπογεγραμμένες. Η γενική συνέλευση θεωρεί ότι η κίνηση αυτή των Πρυτανικών Αρχών όχι απλά αφήνει ακάλυπτους τους συμβασιούχους συναδέλφους, αλλά υποδηλώνει ταυτόχρονα και έναν υπερβάλλοντα ζήλο να εφαρμοστούν εκ προοιμίου οι κυβερνητικές κατευθύνσεις και η φιλοσοφία του νόμου πλαισίου στις πλάτες του εύκολου στόχου των συμβασιούχων διδασκόντων. Η διοίκηση του ιδρύματος δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει στην προσθήκη αυτών των παραγράφων, δεδομένου ότι οι συμβάσεις που κατήρτισαν τα τμήματα είχαν ήδη βίαια προσαρμοστεί στις μειωμένες πιστώσεις που εγκρίθηκαν πριν από λίγους μήνες, και οι οποίες οδήγησαν σε απολύσεις ή συρρίκνωση των αποδοχών για σειρά συναδέλφων. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην στη συνεχή συρρίκνωση των σχετικών πιστώσεων, που σύντομα θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε αδυναμία κάλυψης βασικών διδακτικών αναγκών. Με τη στάση της αυτή η Πρυτανεία μοιάζει να εκφράζει έμμεσα τη βούλησή της να μην προχωρήσει σε καμία αντίδραση απέναντι στις επιχειρούμενες αλλαγές, παρά τις προσδοκίες των μελών ΔΕΠ περί του αντιθέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου