Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 6 ΜΑΗ

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση το πρωί οφείλουμε να πούμε ότι η μαζικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η συγκυρία της φοιτητικής προεκλογικής περιόδου περιόρισε και την παρουσία φοιτητών προς τους οποίους είχαμε απευθυνθεί μαζικά.
Από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας μας είδε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Παπάζογλου. Οι βασικές απαντήσεις που έδωσε ήταν οι ακόλουθε:
α) Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν μόνο οι 2800 θέσεις για έκτακτο προσωπικό που ανακοίνωσε, με μείωση κατά 30% σε σχέση με πέρσι, για όλο το οικονομικό έτος 2011. Αυτό, με βάση και την κατανομή ανά τμήμα που επίσης έχει ανακοινωθεί σημαίνει με βεβαιότητα εκατοντάδες ώρες μαθημάτων λιγότερες σε ορισμένα ΤΕΙ και αντίστοιχη μείωση του προσωπικού. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση έκτακτης χρηματοδότησης για κάλυψη των ελλειμμάτων και των οφειλών από πέρσι, πέραν της εκταμίευσης του φετινού προϋπολογισμού (αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησης των περσινών δεδουλευμένων - πού μόλις τώρα ολοκληρώνεται - απλώς το πρόβλημα μεταφέρεται στο χρόνο).
β) Σε ό,τι αφορά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 δήλωσε ότι δεν ξέρει πότε θα ανακοινωθούν οι πιστώσεις της επόμενης χρονιάς ούτε και πόσες θα είναι. Και βέβαια, όπως και ο Υφυπουργός Πανάρετος προχτές στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι πλέον για το Υπουργείο δεν ισχύουν οι τετραετείς προγραμματισμοί.
γ) Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς δήλωσε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει το διορισμό και των 800 μελών ΔΕΠ που αναμένουν τοποθέτηση, και ότι ευελπιστούν ότι θα διορίσουν τους μισούς ή το 1/3 (άρα από 240-400), χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί για αυτό, ούτε για το πότε θα αποσαφηνιστεί η πολιτική διορισμών). Το πιο ανησυχητικό ήταν η δήλωσή του ότι το Υπουργείο σκέφτεται σοβαρά να μην τηρηθεί μόνο η σειρά αναμονής στη λίστα διορισμών ως κριτήριο αλλά είτε να προκριθούν τα τμήματα με μικρή στελέχωση είτε να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, εξελίξεις που θα σημαίνουν την καταστρατήγηση του σειράς προτεραιότητας. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί η λίστα.
δ) Σε ό,τι αφορά το νέο νόμο δήλωσε ότι είναι έτοιμος, ότι είναι πια στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου το πότε θα τον καταθέσει και ότι η δική του εκτίμηση για το χρόνο κατάθεσης είναι τέλος Μάη.
ε) Σε ερώτημα τι γίνεται με τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα (Θαλής κ.λπ.) η απάντηση είναι ότι δεν ξέρει πότε θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Όπως είπε αυτός μόνο για τα προγράμματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει απάντηση.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το Υπουργείο επιμένει στην ίδια πολιτική που συνεπάγεται όχι μόνο τη δική μας ακαδημαϊκή και εργασιακή απαξίωση αλλά και στην υπονόμευση και διάλυση της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Οι απαντήσεις του στα προβλήματά μας συμπυκνώνονται στο "Δεν έχω ιδέα - δεν έχω λύση εγώ", φράσεις που χρησιμοποίησε στη συζήτηση. Η ευθύνη είναι σε εμάς και στο πανεπιστημιακό κίνημα για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε.

Από την άλλη, η εκδήλωση είχε σημαντική επιτυχία. Πέρα πάνω από 100 συνάδελφοι, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, άλλοι εκπαιδευτικοί. Οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν μεστές και ουσιαστικές και κατάφεραν
α) Να αναδείξουν όλες τις πτυχές του προβλήματος της επισφάλειας μέσα στη Ανώτατη Εκπαίδευση
β) Να συνδέσουν αυτή την επισφάλεια με το συνολικότερο πρόβλημα της μετάλλαξης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε αυταρχικά ιδιωτικοποιημένα αγοραία εκπαιδευτήρια.
γ) Να φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη συστράτευσης και αγωνιστικού συντονισμού απέναντι σε μια βάρβαρη επίθεση στην εκπαίδευση και την κοινωνία
δ) Να εκφράσουν την κοινή διάθεση για σύγκρουση τώρα με αυτή την πολιτική.
Από την εκδήλωση έγινε σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο κάποιων αναξιοπαθούντων αλλά συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης, ότι αφορά τις συνολικότερες εξελίξεις, ότι οι περικοπές είναι μοχλός για την αντιδραστική αναδιάρθρωση και ότι γι' αυτό το λόγο δεν αφορούν μόνο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά το σύνολο και προφανώς και το σύνολο των διδασκόντων, τους φοιτητές αλλά και την κοινωνία, στο βαθμό που διακυβεύεται η δημόσια δωρεάν δημοκρατική ανώτατη εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό
Σημαντικό στοιχείο ότι αναδείχτηκε μέσα από τη συζήτηση η δυναμική που μπορούν να έχουν σήμερα κινητοποιήσει που παίρνουν τη μορφή της αναστολής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, κατά το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, που έχουν και το χαρακτήρα της μετατροπής της Σχολής σε ζωντανό και ανοιχτό κέντρο αγώνα, συζήτησης και δημιουργίας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός με το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα και αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις τώρα καθώς και για πρωτότυπους και πολύμορφους συντονισμούς μεταξύ των κομματιών του πανεπιστημιακού κινήματος (πόσο μάλλον που είναι οριακός πια και ο κατήφορος της κατ' όνομα συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου της ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και με άνοιγμα στην κοινωνία, τους γονείς, το ταξικό εργατικό κίνημα.
Από τη μεριά των Πρωτοβουλιών, ύστερα και από σχετική απόφαση των ΣΕΕΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, προτάθηκε η 19η Μάη, κατά την οποία οι δύο ΣΕΕΠ έχουν προκηρύξει απεργία (σημειώνουμε ότι ο ΣΕΕΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήδη ξεκίνησε αποχή των διδασκόντων από τα μαθήματα μέχρις ότου υπογραφούν οι συμβάσεις), να αποτελέσει την επόμενη ημέρα πανελλαδικής δράσης, ως πρώτο βήμα για κλιμάκωση, ξεκαθαρίζοντας ότι η σύγκρουση πρέπει να δοθεί τώρα, πριν ολοκληρωθεί το εξάμηνο, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση μας έδωσε κουράγιο ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης και δυνατότητες μαζικής κινηματικής δράσης και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου