Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου: Όχι στις απολύσεις διδασκόντων 407/80



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι απολύσεις των διδασκουσών και διδασκόντων 407/80 δεν πρέπει να  περάσουν!

Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ επανέρχεται στο τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τις μεγάλες περικοπές πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, οι οποίες απειλούν να οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις δεκάδων συναδέλφων, ύστερα από πολλά χρόνια διδακτικής και ερευνητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Για να καταλάβουμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις των μαζικών αυτών απολύσεων, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου πολλά τμήματα είναι νέα και υποστελεχωμένα, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες εκπροσωπούν πάνω από το 36% του συνολικού αριθμού των διδασκόντων (172 συμβασιούχοι διδάσκοντες σε σύνολο 467 διδασκόντων), ενώ μόνο για το φετινό χειμερινό εξάμηνο προβλεπόταν να διδάξουν 287 εξαμηνιαία μαθήματα. Εάν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες, πολλές δεκάδες από εμάς θα βρεθούμε στην ανεργία, τα προγράμματα σπουδών θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα και σημαντικό ερευνητικό έργο θα διακοπεί.

Οι Πρυτανικές Αρχές και τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση των συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ 407/80. Δεν αποτελεί λύση ούτε υπεύθυνη ακαδημαϊκή στάση η αποδοχή των περικοπών και η αναζήτηση τρόπων ώστε τα τμήματα να λειτουργήσουν παρά τις απολύσεις.

Προφανώς και το Πανεπιστήμιο, ως εργοδότης, όφειλε να εκδώσει τις σχετικές βεβαιώσεις  για το Ταμείο Ανεργίας, όμως ο τρόπος ανακοίνωσης της διανομής τους επέτεινε το αίσθημα της ανασφάλειας  για όσες και όσους είμαστε συμβασιούχοι διδάσκοντες. Όμως, ταυτόχρονα και πάνω απόλα το Πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει και τη μάχη ενάντια στις περικοπές για να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις. Είναι σοβαρότατο πρόβλημα ότι όσο το Υπουργείο καθυστερεί να χορηγήσει τις πιστώσεις, είναι ορατός ο κίνδυνος συνάδελφοι να προσφέρουν απλήρωτη εργασία.

Ως διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξέρουμε καλά ότι η δύναμη και η αξιοπρέπεια ενός κλάδου είναι η αλληλεγγύη του. Ακόμη και όσοι είμαστε μέλη ΔΕΠ έχουμε περάσει πολλά χρόνια ως συμβασιούχοι διδάσκοντες και γνωρίζουμε καλά την ανασφάλεια που αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένες κι αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, με κάθε μέσο, για να αποτρέψουμε τις απολύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε ως ΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
·  Να γίνουν τώρα όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων και να σταματήσει ο εξευτελισμός της αδιοριστίας.
·  Να χορηγηθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις ΠΔ 407/80 που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους. Οι πιστώσεις να είναι 12μηνες γιατί δεν δεχόμαστε την υποχρεωτική τρίμηνη ανεργία που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.

Οι Πρυτανικές Αρχές και τα όργανα διοίκησης να επιμείνουν στη διεκδίκηση όλων των διορισμών και όλων των πιστώσεων, να κάνουν σαφές ότι θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις περικοπές. Συμμόρφωση με τις περικοπές και τις απολύσεις, προδιαγράφει μόνο την πορεία προς την απόλυση των επόμενων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ειδικότερα, ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα και των ίδιων των συμβασιούχων  διδασκόντων, καλούμε ως ΚΣ ΣΔΕΠ τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο:
1. Να δημοσιοποιήσουν τον αριθμό των μαθημάτων που διδάσκονται σε κάθε τμήμα από συμβασιούχους διδάσκοντες και δεν θα μπορέσουν να προσφερθούν, αν δεν δοθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Να προωθήσουν αυτό τον αριθμό στο Υπουργείο Παιδείας με το αίτημα να δοθούν όλες οι απαιτούμενες πιστώσεις το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις για την ομαλή διεξαγωγή του διδακτικού έργου του Πανεπιστημίου. δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αρνούνται να συναινέσουν στη συρρίκνωση και αποδιάρθρωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
3. Να κοινοποιήσουν τα παραπάνω σε ολόκληρη την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στον ημερήσιο τύπο, εξηγώντας το τεράστιο εκπαιδευτικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί.
4. Να υιοθετήσουν την αυτονόητη θέση ότι για λόγους εργασιακής και ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας δεν μπορούμε να ξεκινήσουν να διδάσκουν οι συμβασιούχοι διδάσκοντες χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις και κατά συνέπεια η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων.

Οι απολύσεις των διδασκουσών και διδασκόντων 407/80 δεν θα περάσουν!

19 Σεπτεμβρίου 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου