Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Πανελλαδική Κινητοποίηση Συμβασιούχων διδασκόντων Παρασκευή 7/10


Πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και Επιστημονικών & Εργαστηριακών Συνεργατών ΤΕΙ.
Παρασκευή 7/10 11.00 π.μ. Υπουργείο Παιδείας
            Ως Σύλλογοι και Πρωτοβουλίες Διδασκόντων έχουμε εδώ και πολλούς μήνες αναδείξει, μέσα από κείμενα και κινητοποιήσεις μας, την πολιτική επιλογή συρρίκνωσης έως αφανισμού των συμβασιούχων διδασκόντων και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει συνολικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.    
Επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά: η επίθεση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στο όνομα του Μνημονίου και της ικανοποίησης των «πιστωτών», στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απαιτεί νέες περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες ξεπερνούν το 60% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες περσινές πιστώσεις. Έτσι, στα μεν Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερες από 250 πιστώσεις (με εννιάμηνη διάρκεια) όταν πέρσι υπερέβαιναν τις 625 (με δωδεκάμηνη διάρκεια) σε όλη την Ελλάδα, ενώ ανάλογη είναι η μείωση στα ΤΕΙ. Σε ορισμένα ιδρύματα η περικοπή φτάνει ακόμη και το 80%.
Η απόφαση του Υπουργείου οδηγεί οριστικά πλέον Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην ταυτόχρονη εφαρμογή δύο πρακτικών: στη χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων και απολαβών (π.χ. μείωση ωρών/μηνών διδασκαλίας που επίσημα αναφέρονται στη σύμβαση και καλύπτονται μισθοδοτικά) με παράλληλη απόλυση δεκάδων συναδέλφων μέσα από συγχωνεύσεις Τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων και απαξίωση των Προγραμμάτων Σπουδών. Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη καθυστέρηση των διορισμών των μελών ΔΕΠ και ΕΠ που έχουν εκλεγεί, παρά τις υποσχέσεις για διορισμό ενός μικρού μέρους αυτών (350 σε σύνολο 900 και στα Πανεπιστήμια και 50 σε σύνολο 200 στα ΤΕΙ) διαμορφώνει ζοφερό τοπίο για τους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και τα ίδια τα Τμήματα. Όλα αυτά, χωρίς να έχει καν εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο ο οποίος οδηγεί σε επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι ίδιες πολιτικές οι οποίες οδηγούν στη μετατροπή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ  σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ζητούν τώρα, τάχα, επαναδιαπραγμάτευση για τα κονδύλια των ωρομισθίων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα, όταν πριν λίγο καιρό δήλωναν με έπαρση ότι «υπάρχει αρκετό λίπος να καεί ακόμη»!
Η κυβέρνηση παραμένει πιστά προσηλωμένη στην πολιτική της συρρίκνωσης της όποιας υπαρκτής δημόσιας δωρεάν παιδείας και γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Απαιτεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαχειρίζεται ως οιονεί μάνατζερ ολοένα και πιο περιορισμένους πόρους προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ελαστικότητα ως αναγκαία λύση, με τις ευλογίες του ισχύοντος πλέον αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου (Νόμος Πλαίσιο 4009). Σχεδιάζει νέα επίθεση με απολύσεις, με τη συγκαλυμμένη μορφή της εφεδρείας που σύντομα θα αφορά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και γενικότερη πτώχευση του ελληνικού λαού. Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες καλούνται μέσα από τα γνωστά «ραβασάκια» της εφορίας την περίοδο αυτή να πληρώσουν δυσβάστακτα χαράτσια, παρά την επικείμενη απόλυση τους και χωρίς να έχουν καν πληρωθεί για πολλούς από τους προηγούμενους μήνες απασχόλησης τους.
            Οι Σύλλογοι και οι Πρωτοβουλίες Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καλούμε, με αρχή την πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο στις 7/10, τους συναδέλφους και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να μη δεχθούν την νέα επίθεση, τον νέο εκβιασμό. 
Άμεσα ζητάμε:
   Να μην υλοποιηθεί η νέα περικοπή των πιστώσεων. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την λειτουργία των Τμημάτων με βάση τις πραγματικές διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες.
   Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 σε όλα τα Πανεπιστήμια και των Επιστημονικών και των Εργαστηριακών Συνεργατών στα ΤΕΙ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων μηνών.
   Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια  και ΕΠ στα ΤΕΙ.
   Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται με αυτοτελή ανάθεση μαθήματος και 100% της αντιμισθίας για όλο το ημερολογιακό εξάμηνο ή έτος, σύμφωνα με τις ώρες διδασκαλίας των αντικειμένων.
   Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.
   Να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο 4009.

·          Καλούμε τους συναδέλφους μαζικά μέσα από τους συλλόγους και τις Πρωτοβουλίες να αποκρούσουν την πολιτική πτώχευσης, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, αλλά και σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια επιστροφής/ μη πληρωμής των επερχόμενων χαρατσιών αφαίμαξης.
·          Παλεύουμε για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου