Πρόχειρη ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 11/2
(μετά τη σημερινή πανελλαδική συνάντηση θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση καθώς και πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα)
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/2 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας από τις Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, από τους Συλλόγους Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης. Την κινητοποίηση στήριξαν οι φοιτητές των ΕΑΑΚ και του ΜΑΣ. Παραβρέθηκαν ακόμη η Τίνα Ζορμπαλά, εκπροσωπώντας το ΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (και μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ), καθώς οι συνάδελφοι Τσιλιγκαρίδης (ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ) και Παπαλεξίου (ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ).
Η κινητοποίηση συνέπεσε με την κλιμάκωση των κινητοποίηση στα ΤΕΙ όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, εξαιτίας των οποίων και στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας. Μάλιστα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι έκτακτοι προχώρησαν και σε κλείσιμο του ΤΕΙ, ενώ το ίδιο θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και στο ΤΕΙ Πειραιά. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου (22-23 Φλεβάρη).
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλη Παπάζογλου και του εξέθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στο κάλεσμα της κινητοποίησης από τις Πρωτοβουλίες των Διδασκόντων 407/80 και τους ΣΕΕΠ των ΤΕΙ.
Συνοπτικά οι απαντήσεις του Υπουργείο ήταν οι ακόλουθες.
· Οι περικοπές δαπανών, πιστώσεων και διορισμών στην εκπαίδευση θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μνημονίου.
· Στα Πανεπιστήμια υπάρχει περιθώριο περικοπών, καθώς όπως ειπώθηκε εκ μέρους του ειδικού γραμματέα «υπάρχει ακόμη λίπος για να κάψουμε». Επέμεινε ότι στα Πανεπιστήμια δημιουργούνται τεχνητές ανάγκες προσωπικού, είτε μέσα από την υπερπροσφορά μαθημάτων είτε μέσα από τη δημιουργία νέων Τμημάτων (ανέφερε το τμήμα της Λήμνου)
· Στα ΤΕΙ θα γίνει πρόωρη εκταμίευση τμήματος του προϋπολογισμού του 2011 για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του 2010, αλλά μετά δεν υπάρχει καμία περίπτωση έκτακτης ή επιπλέον χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για έκτακτο προσωπικό. Επιπλέον, το Υπουργείο ζητά για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση να δώσουν τα ΤΕΙ στοιχεία για τα μαθήματα που διδάσκονται και πιέζει ώστε να μην τηρούν τα ΤΕΙ τους σημερινούς περιορισμούς – για λόγους διδακτικούς αλλά και για λόγους ασφάλειας – που υπάρχουν στον αριθμό των σπουδαστών ανά εργαστηριακό διδάσκοντα. Για τα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης η προοπτική πλήρους αδυναμίας λειτουργίας μετά το τέλος του εαρινού είναι παραπάνω από πραγματική.
· Για τα Πανεπιστήμια και τους διορισμούς είπε ότι στο πλαίσιο και του «5 φεύγουν 1 μένει» που ισχύει συνολικά σε επίπεδο Υπουργείου, αφού δουν τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια «για να μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ούτε καν για να λειτουργήσουν καλά», τότε εάν υπάρξει περιθώριο θα γίνουν και κάποιοι διορισμοί από αυτούς που εκκρεμούν.
· Οι νέες προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ πάνε για μετά την ολοκλήρωση σε 2-3 χρόνια των διορισμών που εκκρεμούν.
· Δεσμεύτηκε ότι η κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα θα συνοδευτεί με μεταβατικές διατάξεις για όσους σήμερα έχουν εκλεγεί ως λέκτορες και αναμένουν διορισμό και ότι θα εξετάσει το αίτημα να συνυπολογίζεται και ο χρόνος αναμονής τοποθέτησης.
· Για τα Πανεπιστήμια και τις πιστώσεις 407/80 είπε ότι οι περικοπές εντάσσονται στη γενική πολιτική του Μνημονίου και ότι δεν μπορούσε να πει πόσες περικοπές θα γίνουν την επόμενη χρονιά, επιπλέον των φετινών.
· Ανακοίνωσε ότι στο νέο νόμο θα καταργηθεί ο θεσμός του ΠΔ 407/80 και θα εισαχθεί ο νέος θεσμός των «εντεταλμένων διδασκόντων» με πλήρεις μονοετείς έως τριετείς συμβάσεις στους οποίους θα επιμεριστούν οι όποιες κουτσουρεμένες πιστώσεις δοθούν (αν δοθούν και όσες είναι αυτές).
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές:
· Το Υπουργείο επιμένει στην χρηματοδοτική ασφυξία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την πολιτικών των εκτεταμένων περικοπών. Το Μνημόνιο βλάπτει όντως σοβαρά την Παιδεία. Παρότι το Υπουργείο αναφέρει ότι «υπάρχει λίπος για να κάψουμε», στην πραγματικότητα τα Πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ ήδη «τρώνε από τις σάρκες τους».
· Οι καθυστερήσεις στους διορισμούς και η άρνηση προκήρυξης νέων θέσεων θα γίνει ακόμη πιο έντονη το επόμενο διάστημα.
· Η προοπτικής της πλήρους αδυναμίας λειτουργίας αρκετών τμημάτων είναι πραγματική.
· Η απαξίωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ως χώρων «που δεν παράγουν» θα συνεχιστεί. Ενδεικτική και η επίκληση στατιστικών που αναφέρουν ότι έχουμε μικρά ποσοστά παραγωγής πτυχιούχων.
· Ο νέος νόμος θα παγιώσει την εργασιακή επισφάλεια με την εισαγωγή των «εντεταλμένων διδασκόντων».
· Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα εξωθηθούν σε ανταποδοτικές πρακτικές (δίδακτρα κ.λπ.) για να μπορούν να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες σε προσωπικό.
Απέναντι σε όλα αυτά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η πάλη ενάντια στις περικοπές και την εργασιακή επισφάλεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής διεκδίκησης ενάντια στις πολιτικές που απαξιώνουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητοποίηση στις 11/2 ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα σε έναν αγώνα που πρέπει να κλιμακωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου