Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων διδασκόντων


Ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 11/2/2011 των Συμβασιούχων Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ και των μελών ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης στο Υπουργείο Παιδείας και την Πανελλαδική Συνάντηση (12/2)–  Στόχοι δράσης για την επόμενη περίοδο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/2 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας από τις Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και τους Συλλόγους Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στη κινητοποίηση κλήθηκαν και συμμετείχαν οι συνάδελφοι από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. Την κινητοποίηση στήριξαν οι φοιτητές του ΜΑΣ και των ΕΑΑΚ. Παραβρέθηκαν ακόμη οι συνάδελφοι Γ. Τσιλιγκιρίδης (ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ) και Ν. Παπαλεξίου (ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ), και η συνάδελφος Τ. Ζορμπαλά, (ΣΔΕΠ Παν. Αιγαίου & ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ). Τo Σάββατο 12/2 ακολούθησε πανελλαδική συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν, πέραν όσων αναφέρθηκαν, και συμβασιούχοι διδάσκοντες από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Χαλκίδας καθώς και εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΕΔΙΠ.
Η γενική αποτίμηση του διήμερου δράσεων κρίνεται επιτυχημένη. Σημειώνεται πως α) για πρώτη φορά αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων έγινε δεκτή από τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου και του εξέθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στο κάλεσμα της κινητοποίησης από τις Πρωτοβουλίες 407/80 και τους ΣΕΕΠ των ΤΕΙ, και β) η κινητοποίηση συνέπεσε με την κλιμάκωση των αντιδράσεων- κινητοποιήσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας και κλείσιμο ιδρυμάτων, επίκειται διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 22-23 Φλεβάρη κ.λπ.). Ακολουθούν βασικά συμπεράσματα προς ενημέρωση των συναδέλφων και συντονισμό των επόμενων βημάτων δράσης:

Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια και τους συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/ 80:
·        Οι περικοπές εντάσσονται στη γενική πολιτική του Μνημονίου και ο κος Παπάζογλου δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ότι δε θα γίνουν νέες την επόμενη χρονιά (2011-2012).
·        Έδειξε να μη γνωρίζει τις αιτίες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών των συναδέλφων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τις απέδωσε στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Δε δίστασε μάλιστα να δείξει έκπληξη για τη μη- αντίδραση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, κάποιες από τις οποίες κατέγραψε ώστε να «διερευνήσει».
·        Επιβεβαίωσε προφορικά ότι στον υπό σχεδιασμό νέο νόμο θα καταργηθεί ο θεσμός του ΠΔ 407/80 και θα εισαχθεί ο νέος θεσμός των «εντεταλμένων διδασκόντων» με πλήρεις μονοετείς έως τριετείς συμβάσεις στους οποίους θα επιμεριστούν οι όποιες κουτσουρεμένες πιστώσεις δοθούν (αν δοθούν και όσες είναι αυτές). Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μόνιμης και αορίστου χρόνου εργασιακής σχέσης για όσους προσληφθούν με το νέο αυτό θεσμό, ενώ επισημάνθηκε πως θα παρέχουν κατά βάση πολύωρο διδακτικό έργο χωρίς δυνατότητα εξέλιξης.
·        Οι νέες προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ μετατίθενται μετά την ολοκλήρωση σε 2-3 χρόνια των διορισμών που εκκρεμούν.

Σε σχέση με τα ΤΕΙ και τους ΣΕΕΠ:
·        Όπως αναφέρθηκε, θα γίνει –ύστερα από τη διαδικασία που ορίζεται στο υπ’ αριθμ. 262/08.02.2011 έγγραφο του Υφυπουργού– πρόωρη εκταμίευση τμήματος του προϋπολογισμού του 2011 για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του 2010, αλλά μετά δεν υπάρχει καμία περίπτωση έκτακτης ή επιπλέον χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι πριν το τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για τους Επιστημονικούς και τους Εργαστηριακούς Συνεργάτες και άρα αυτοί να απολυθούν, αφήνοντας τα Ιδρύματα χωρίς το 80% των διδασκόντων. Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν εφόσον οι υπό έγκριση προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων παγιωθούν, καθώς οι Συνελεύσεις τους δεν έχουν δεχθεί τις μειώσεις που επιβάλλει το Υπουργείο.

Σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ υπο αναμονή τοποθέτησης:
·        Ο κος Παπάζογλου τόνισε πως εάν υπάρξει περιθώριο στο πλαίσιο του κανόνα «5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη» και αφού το Υπουργείο διασφαλίσει τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια «για να μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ούτε καν για να λειτουργήσουν καλά», τότε θα γίνουν κάποιοι διορισμοί από αυτούς που εκκρεμούν. (Σχετική αναλυτική ενημέρωση έχει ήδη βγει από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή, βλ. http://lecture.jimdo.com).

Σε σχέση με τη γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης:
·        Οι περικοπές δαπανών, πιστώσεων και διορισμών στην εκπαίδευση θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μνημονίου και των κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
·        Στα Πανεπιστήμια υπάρχει περιθώριο περικοπών, καθώς, όπως ειπώθηκε εκ μέρους του ειδικού γραμματέα, «υπάρχει ακόμη λίπος για να κάψουμε», ενώ κατηγόρησε τα ιδρύματα για  τεχνητές ανάγκες προσωπικού, υπερπροσφορά μαθημάτων, διασπορά νέων Τμημάτων κ.α..

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι:
·        Το Υπουργείο επιμένει στην χρηματοδοτική ασφυξία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την πολιτική των εκτεταμένων περικοπών. Το Μνημόνιο βλάπτει όντως σοβαρά την Παιδεία. Παρότι το Υπουργείο υποστηρίζει ότι «υπάρχει λίπος για να κάψουμε», στην πραγματικότητα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ήδη «τρώνε από τις σάρκες» του πιο ευάλωτου τμήματος τους, των συμβασιούχων διδασκόντων.
·        Ο νέος νόμος θα παγιώσει την εργασιακή επισφάλεια με την εισαγωγή των «εντεταλμένων διδασκόντων».
·        Η άρνηση προκήρυξης νέων θέσεων και οι καθυστερήσεις στους διορισμούς απειλούν με μαρασμό νέα αλλά και παλιά Τμήματα, οδηγώντας σε συρρίκνωση του αριθμού των προσφερόμενων μαθημάτων, περιορισμό νέων γνωστικών αντικειμένων και συνολική υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.
·        Η απαξίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με ιδεολογήματα του τύπου «δεν παράγουν» θα συνεχιστεί. Ενδεικτική και η επίκληση στατιστικών περί μικρών ποσοστών παραγωγής πτυχιούχων, και αμφιλεγόμενων ερευνών της κοινής γνώμης «στηρίζει» τις αλλαγές που επιβάλλει το υπουργείο.
·        Μοιραία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται σε ανταποδοτικές πρακτικές και στην εισαγωγή διδάκτρων για να καλύπτουν ανάγκες σε προσωπικό. Οι περικοπές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πίεσης προς την «Παιδεία της Αγοράς» και την επιχειρηματική λογική για την εκπαίδευση.

Συνολικά, οι περικοπές πιστώσεων, οι καθυστερήσεις στους διορισμούς, η επέλαση της εργασιακής επισφάλειας είναι κομμάτι της επίθεσης στην κοινωνία αλλά και την ανώτατη εκπαίδευση, επίθεσης που εκφράζεται από τις πολιτικές του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και από τη στρατηγική επιλογή για την απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση, τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η δική μας εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που προωθεί τα δίδακτρα, την επέλαση των μάνατζερ, την ακύρωση κάθε έννοιας αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι η κατεύθυνση που αποτυπώθηκε στο «Κείμενο Διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας και στο νέο νόμο που θα κατατεθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η δικαίωση των δικών μας αιτημάτων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στα σχετικά καλέσματα των πρωτοβουλιών μας περνάει μέσα από τη συνολικότερη ανατροπή της επίθεσης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση (νέος νόμος, χρηματοδοτική ασφυξία κ.λπ.). Πρέπει να δούμε τη δραστηριοποίηση μας ως κομμάτι ενός συνολικότερου κινήματος, αλλά και να προσπαθήσουμε οι δικές μας διεκδικήσεις να είναι αιχμές αυτού του αγώνα.
Ξέρουμε καλά πως στον αγώνα μας έχουμε συμμάχους: Πρώτα από όλα τους φοιτητές μας που θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα τη συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών, τα μη προσφερόμενα μαθήματα, την υποβάθμιση των σπουδών. Τις/τους υποψήφιες/ους διδάκτορες που θα κληθούν να καλύψουν, με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες αναθέσεις διδασκαλίας τα κενά στα προγράμματα σπουδών. Έπειτα, τις/τους συναδέλφους μέλη ΔΕΠ που θα αντιμετωπίσουν εργασιακή και ακαδημαϊκή επιδείνωση (αμφισβήτηση μονιμότητας, μισθολογικές περικοπές, αύξηση υποχρεώσεων). Αλλά και συνολικά τους εργαζομένους που βλέπουν την απαξίωση και υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε και εμείς να εγκαταλείψουμε τον κατακερματισμό και την αναζήτηση ατομικών λύσεων και να διαλέξουμε το δρόμο της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και της συλλογικής διεκδίκησης.
Απέναντι σε μια πολιτική που επιτίθεται στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και οδηγεί στη συλλογική μας απαξίωση δεν έχουμε άλλο δρόμο από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Άμεσα:
·        Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (επίσχεση εργασίας και κατάληψη) και ΤΕΙ Πειραιά (επίσχεση εργασίας και περιφρούρηση – αναστολή εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας). Διοργανώνουμε συνεντεύξεις Τύπου στο πλαίσιο των καταλήψεων.
·        Επιδιώκουμε  τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των συναδέλφων συμβασιούχων σε κάθε ίδρυμα, με όποιο τρόπο μπορούμε (συνέλευση, συζήτηση, κείμενο υπογραφών).
·        Οργανώνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις Συγκλήτους, στα Συμβούλια αλλά και στα Τμήματα, απαιτώντας να καταγγείλουν τις περικοπές, να αρνηθούν να συμμορφωθούν με αυτές, να πάρουν αποφάσεις για αναστολή λειτουργιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
·        Καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ να πάρουν θέση ενάντια στις περικοπές και υπέρ των αιτημάτων μας, στο πλαίσιο και της γενικότερης σύγκρουσής τους με την απαξίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
·        Ζητούμε τη συμπαράσταση των φοιτητών μας, γιατί αυτοί πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες των περικοπών. Με τη σειρά μας δεσμευόμαστε για συμμετοχή στον αναγκαίο πανεκπαιδευτικό αγώνα.
·        Απευθυνόμαστε στους συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων, που θα κληθούν να προσφέρουν απλήρωτο ή κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό έργο.
·        Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις μαζικές διαδικασίες (Συνελεύσεις κ.λπ.) για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
·        Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας.

Ως πρώτο βήμα:
·        Παίρνουμε μέρος μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη

Επαναδιατυπώνουμε την πρόθεση μας να παλέψουμε με βάση το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:
Συνολικά διεκδικούμε:
    Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση ‘έκτακτων αναγκών’ ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.
    Να μη μετατραπεί η βαθμίδα του λέκτορα σε βαθμίδα συμβασιούχων, επισφαλώς εργαζομένων χωρίς προοπτική εξέλιξης. Να μην επιστρέψουμε στο θεσμό των βοηθών.
    Να παγιωθεί η συμμετοχή Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ με το Ν.1404/83 (όπως αναθ. από τον  2916/01) σε όλα τα Συλλογικά Όργανα των Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων. Στα ΤΕΙ να αξιολογείται ιδιαίτερα η επί ετών θητεία διδασκαλία  -αυτοδύναμη ή μη- όσων κληθούν να αξιολογηθούν από Εκλεκτορικά Σώματα.
    Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.
Άμεσα απαιτούμε:
    Να σταματήσει η περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.
    Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
    Ενιαία αντιμετώπιση των διδασκόντων σε όλη τη χώρα, αποσαφήνιση των όρων εργασίας ήδη από τις προκηρύξεις και όχι μετά την έναρξη των εξαμήνων.
    Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται και από το ΠΔ 407/80 ή τους Ν.1404/83 και Ν. 2916/2001.
    Καμιά καθυστέρηση στις προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ για πιστώσεις που είχαν ήδη εξαγγελθεί.
    Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια  και ΕΠ στα ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου