Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Διδάσκοντες 407/80 Τα σύννεφα πυκνώνουν...

Για όσους εργαζόμαστε με το καθεστώς του ΠΔ 407/80 η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ήταν χρονιά επιδείνωσης της εργασιακής συνθήκης μας
• Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας περί της μη δυνατότητας επιμερισμού των πιστώσεων αναπληρωτή καθηγητή σε πιστώσεις ΔΕΠ παραλίγο να τινάξει στον αέρα το σύστημα των προσλήψεων.
• Το πρόβλημα του Παντείου όπου οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για πέρσι (και χωρίς σύμβαση για φέτος) έδειξε με τρόμο εκρηκτικό το που μπορούν να φτάσουν τα πράγματα, καθώς ήρθε να προστεθεί στο απαράδεκτο καθεστώς των κλασμάτων αποδοχών που ούτως ή άλλως χορηγούσε το Πάντειο.
• Οι περικοπές αμοιβών σε δύο τμήματα και η μη ανανέωση συμβάσεων σε ένα άλλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έδειξαν σε τι καταστάσεις οδηγούμαστε με τους τετραετείς προγραμματισμούς και τις περικοπές πιστώσεων.
• Η λογική της επιστροφής σε ένα καθεστώς ‘βοηθών’ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ξανά.

Και τα πράγματα μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα εάν αναλογιστούμε ότι οι περικοπές προσωπικού και αμοιβών είναι ούτως ή άλλως στην ημερήσια διάταξη εν μέσω κρίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ανάγκη να αναζητήσουμε δρόμους συλλογικής διεκδίκησης και να προβάλλουμε αιτήματα που να υπερασπίζονται την εργασιακή και ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια.
• Καταγγελία των προβλημάτων που δημιουργούν σήμερα οι οι τετραετείς προγραμματισμοί και οι "προγραμματικές συμβάσεις" ως προϊόντα εκβιασμού από τη μεριά της πολιτικής εξουσίας και απαίτηση να καλυφθούν τώρα οι πραγματικές ανάγκες των ΑΕΙ σε προσωπικό.
• Άμεση διάθεση όλων των αναγκαίων πιστώσεων σε όλα τα τμήματα για την εκλογή μελών ΔΕΠ, έτσι ώστε να περιοριστεί η ανάγκη καταφυγής σε συμβασιούχους διδάσκοντες. Άμεσος διορισμός όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν ήδη εκλεγεί.
• Διάθεση έγκαιρα όλων των αναγκαίων πιστώσεων στα ΑΕΙ για συμβασιούχους διδάσκοντες, έτσι ώστε όλοι να έχουν πλήρεις συμβάσεις. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς του κατακερματισμού συμβάσεων και οι περικοπές αμοιβών.
• Διεκδίκηση αναδρομικής καταβολής δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του πραγματικού χρόνου εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων.
• Κατοχύρωση της δυνατότητας κρίσης για θέση ΔΕΠ στο τέλος της τριετίας έτσι ώστε να μην παρατείνεται η συνθήκη της εργασιακής ομηρίας

Η δυνατότητα που έχουμε να δράσουμε μέσα στους Συλλόγους ΔΕΠ είναι σημαντική, αλλά χρειάζεται να έχουμε και τρόπους οριζόντιας δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα. Ας αρχίσουμε με τα στοιχειώδη: αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή γνωμών, συντονισμένη πίεση προς τους Συλλόγους να μας εκπροσωπούν. Ένα δίκτυο επικοινωνίας, μια κοινή λίστα αλληλογραφίας και γιατί όχι μια ιστοσελίδα σαν κι αυτή μπορούν να βοηθήσουν. Τι λέτε το δοκιμάζουμε; Εάν πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο, πείτε ιδέες για το πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και ποιοι/ες άλλοι/ες συνάδελφοι θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου