Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για διδάσκοντες 407/80




Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε σχέση με τους συμβασιούχους διδάσκοντες βάσει ΠΔ 407/80. Έχοντας στη διάθεσή τους μικρότερο αριθμό πιστώσεων για συμβασιούχους ΠΔ 407/80 από τις πραγματικές ανάγκες τους, οι Γενικές Συνελεύσεις πολλών Τμημάτων αποφασίζουν για το εαρινό εξάμηνο 2009-10:
- είτε να μην ανανεώσουν συμβάσεις συναδέλφων που προσφέρουν στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι προσφέρουν διδακτικό έργο απαραίτητο για την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων (π.χ. μη ανανέωση σε 3 από τις 4 συνολικά συμβάσεις στο Μαθηματικό),
- είτε να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών συμβασιούχων μέχρι και 1/3 της αμοιβής τους (ενδεικτικά: Τμήμα Κοινωνιολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας), πρακτική που καθιστά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακραίο πεδίο εφαρμογής των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αφού, θα υπάρχουν διδάσκοντες-εποχικοί εργαζόμενοι που θα εργάζονται χωρίς να αμείβονται για το σύνολο της εργασίας που προσφέρουν.
Επιπλέον, λόγω της έλλειψης πιστώσεων, συνάδελφοι συμβασιούχοι που έχουν εκλεγεί στα τμήματα όπου διδάσκουν αναγκάζονται να διακόψουν τη σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο μέχρι το διορισμό τους, κάτι που οδηγεί σε διακοπή της εκπαιδευτικής συνέχειας μέσα στο τμήμα.
Συνέπεια των παραπάνω είναι τα τμήματα να αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια το πρόγραμμα σπουδών τους σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ή/και ταυτόχρονα οι εναπομείναντες συμβασιούχοι διδάσκοντες να αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που θα έπρεπε. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των φοιτητών μας, και κυρίως στην υποτίμηση του πανεπιστημιακού δασκάλου.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς ο τετραετής προγραμματισμός, ο οποίος έγινε με βάση το νέο νόμο-πλαίσιο και βάσει του οποίου καθορίζονται οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες καθώς και ο αριθμός νέων μελών ΔΕΠ ανά έτος για το χρονικό διάστημα 2009-2012 δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε διδακτικό προσωπικό.
Δεν έχει λάβει υπόψη του την ίδρυση νέων τμημάτων σε Λήμνο και Χίο καθώς και τις εξωφρενικές καθυστερήσεις των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Και ενώ ο προγραμματισμός εφαρμόζεται από μεριάς Υπουργείου όσον αφορά την μείωση των πιστώσεων βάσει ΠΔ 407/80, δεν εφαρμόζεται όσον αφορά την υποχρέωση του Υπουργείου να εγκρίνει πιστώσεις για μέλη ΔΕΠ και να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο από την αναντιστοιχία διορισμών μελών ΔΕΠ και μείωσης πιστώσεων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 δεν μπορεί να επιλυθεί μεμονωμένα από το κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Καλούμε την Πρυτανεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συνολικά. Τα τμήματα πρέπει να υλοποιήσουν το πρόγραμμα σπουδών τους με το ανάλογο διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να υπογράφουν συμβάσεις αντίστοιχες με το έργο τους.



Ζητάμε από την Πρυτανεία να διεκδικήσει από το Υπουργείο τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Υπάρχουν διορισμοί που εκκρεμούν για περισσότερο από ένα χρόνο, τη στιγμή που διαπιστωμένα οι ανάγκες του πανεπιστημίου μας είναι τεράστιες. Αν εφαρμοστεί δε και τα επόμενα τρία χρόνια ο τετραετής προγραμματισμός είναι βέβαιο ότι το πανεπιστήμιο θα αδυνατεί να λειτουργήσει.

Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου απαιτεί από την κυβέρνηση:



* τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ,



* την εναρμόνιση του ρυθμού μείωσης των πιστώσεων του Ν.407 με το


ρυθμό διορισμών νέων μελών ΔΕΠ, σε όρους πραγματικής αντιστοίχισης


με τον ρυθμό διορισμών,

* την εξάλειψη των ελαστικών θέσεων εργασίας μέσα στο Πανεπιστήμιο.



Τέλος καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αντιδράσει και να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Το ΚΣ Συλλόγου

ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

20 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου