Προς την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μυτιλήνη, 12 Δεκεμβρίου 2010
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου και ιδίως των περιφερειακών ΑΕΙ όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι ο υψηλός βαθμός στον οποίο πάγιες ακαδημαϊκές (διδακτικές και ερευνητικές) ανάγκες καλύπτονται από διδάσκοντες βάσει ΠΔ 407/80. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια απαράδεκτη συνθήκη εργασιακής επισφάλειας για τους διδάσκοντες, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε διαρκή διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία των τμημάτων, εφόσον το εκπαιδευτικό και διδακτικό τους έργο εξαρτάται από το εάν το Υπουργείο θα χορηγήσει τις σχετικές πιστώσεις. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα, εάν αναλογιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί για μεγάλο διάστημα τους διορισμούς όσων συναδέλφων έχουν εκλεγεί, αυθαίρετα και απροειδοποίητα δεν εγκρίνει την προκήρυξη ήδη αποφασισμένων από τις Γ.Σ. των Τμημάτων νέων θέσεων ΔΕΠ (βάσει Ν. 3879/10 (ΦΕΚ 163Α/21.9.10) και προχωρά σε νέες περικοπές πιστώσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής χρηματοδοτικής ασφυξίας που μεθοδεύει.
Την ίδια ώρα οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πέραν του να προωθούν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και την εισαγωγή μιας επιχειρηματικής αντίληψης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αντίκειται στον μορφωτικό, ερευνητικό και κοινωνικό της ρόλο, εμπεριέχουν και την τυπική επέκταση της επισφάλειας με την καθιέρωση μη εξελίξιμης βαθμίδας λέκτορα, ενώ δεν περιέχουν καμία πρόβλεψη για τους διδάσκοντες βάσει ΠΔ 407/80 που βρίσκονται μέσα στα ΑΕΙ.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η διεκδίκηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να είναι η απαίτηση να καλύπτονται όλες οι ακαδημαϊκές ανάγκες από μέλη ΔΕΠ, με πλήρη εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα και επομένως η κατάργηση του θεσμού των διδασκόντων βάσει ΠΔ 407/80.
Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι προτάσεις που ακούγονται για ανάθεση διδακτικού έργου σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές ή σε υποψηφίους διδάκτορες και γενικότερα η λογική της πρόσληψης έκτακτου διδακτικού προσωπικού με μειωμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά δικαιώματα θα σημαίνουν οπισθοχώρηση σε καθεστώς ανάλογο με τον παλαιών βοηθών και για αυτό δεν αποτελούν λύση. Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της επισφάλειας και όχι η γενίκευσή της.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική ανάγκη να προκηρυχθούν θέσεις ΔΕΠ για όλες τις πάγιες και διαρκείς διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες που καλύπτονται από διδάσκοντες βάσει ΠΔ 470/80. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλεται η άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η καθυστέρηση διορισμών των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, καθώς και η άμεση προκήρυξη των ήδη αποφασισμένων από τις Γ.Σ. των Τμημάτων νέων θέσεων ΔΕΠ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση των διδασκόντων με βάσει 407/80 ή την αντιμετώπισή τους ως "παράπλευρων απωλειών" των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει ουσιαστικά μέσα στα επόμενα χρόνια τις πιστώσεις για διδάσκοντες 407/80 σημαίνει ότι πολλά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε να καταβληθούν πλήρως όλες οι πιστώσεις που προβλέπονταν, να μην γίνει αποδεκτή η μείωσή τους, να εξασφαλιστούν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την επόμενη χρονιά. Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και η Σύγκλητος πρέπει να κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν συνθήκη υπολειτουργίας και τελικά διάλυσης, εξαιτίας της έλλειψης διδασκόντων και σε αυτό το πλαίσιο να απαιτήσουν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για μείωση κατά 16,7% των πιστώσεων για διδάσκοντες βάσει ΠΔ 407/80.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διεκδικήσουμε στην όποια μεταβατική περίοδο μέχρι την κάλυψη όλων των αναγκών από μέλη ΔΕΠ με μόνιμη και σταθερή απασχόληση, οι διδάσκοντες βάσει ΠΔ 407/80 να έχουν τα πλήρη εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα που τους αναλογούν με βάση το ΠΔ 407/80 και η αμοιβή τους να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.
Απέναντι στην επέλαση μιας αγοραίας λογικής για την εκπαίδευση εκτιμούμε ότι περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο η πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπιστεί την εργασιακή και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια όλων των διδασκόντων ως αναγκαία συνθήκη για να επιτελέσει το δημόσιο πανεπιστήμιο το ρόλο που του αναλογεί.
Με εκτίμηση,
Οι διδάσκουσες/οντες βάσει ΠΔ 407/80 του Τμήματος Κοινωνιολογίας
Ελένη Κιτρίνου
Μαρία Μαρκαντωνάτου
Μάνος Σαββάκης
Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Παναγιώτης Σωτήρης
Φλώρα Τζελέπογλου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου