Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η κοινή συνάντηση των μελών ΔΣ των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομόφωνα καλεί τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΔΒΜΘ και να κινητοποιηθεί, ώστε να μην κατατεθεί προς ψήφιση.

Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε κανένα βαθμό δεν απαντά στα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης γιατί:
·        Είναι αυταρχικό και αντίθετο στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων εισάγοντας ένα συγκεντρωτικό και ολιγαρχικό σύστημα διοίκησης.
·        Είναι αντιδημοκρατικό, αναιρώντας ουσιαστικά τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
·        Εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση, αντιμετωπίζει τα Πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες και αναιρεί το δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
·        Εισάγει την ατομική εργασιακή διαπραγμάτευση μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης.
·        Είναι αντιακαδημαϊκό, απομακρύνεται από τα ιδανικά της παιδείας και υποκαθιστά την ποιοτική εκπαίδευση με την κατάρτιση, μέσα από ταχύρυθμα προγράμματα χωρίς κατοχύρωση, ενώ τα τριετή πτυχία θα υποβαθμίσουν ριζικά τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων.
·        Εκχωρεί κρίσιμες αρμοδιότητες για την έρευνα και τη διαχείριση της πανεπιστημιακής περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
·        Προβλέπει αυθαίρετες διαδικασίες συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ιδίως των Περιφερειακών Πανεπιστημίων.
·        Εξαφανίζει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
·        Να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση όλο το επόμενο διάστημα.
·        Να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
·        Να διοργανώσει κοινές συζητήσεις ενημέρωσης της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλες τις πανεπιστημιακές μονάδες και στην Αθήνα.
·        Να επιδιώξει κοινή δράση με τις Συγκλήτους όλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, προτείνοντάς τους τη συντονισμένη αναστολή λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων σε περίπτωση ψήφισής του.
·        Να εξετάσει όλους τους δυνατούς τρόπους αντίδρασης στην περίπτωση που επιχειρηθεί η εφαρμογή του.


Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου – Παράρτημα Μυτιλήνης
Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σύλλογος ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σύλλογος ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σύλλογος Συμβασιούχων Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Αιγαίου
Κίνηση Διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80
Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, Α-λέκτωρ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου