Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομόφωνα απαιτεί αποσυρση του νόμου






ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Μυτιλήνη 7 Ιουλίου 2011


Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αιγαίου



Η Σύγκλητος Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά από συζήτηση για το προσχέδιο νόμου περί της Οργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δημοσιοποίησε το ΥΠΔΒΜΘ, αποφάσισε να διατυπώσει δημόσια τα ακόλουθα:

Το διεθνές στοίχημα για τα Πανεπιστήμια σήμερα έγκειται:
-          στη δυναμική ένταξη της τεχνολογικής διάστασης και της διεπιστημονικής προοπτικής στις σπουδές και στην έρευνα
-          στην προσέλκυση νέων και δυναμικών ερευνητών και στην ενθάρρυνσή τους για ένταξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα
-          στη δημιουργία ελκυστικών προγραμμάτων σπουδών και συνθηκών φοιτητικής ζωής για τις νέες και τους νέους από την εθνική επικράτεια, την ευρωπαϊκή ένωση αλλά  και από τρίτες, όμορες κυρίως χώρες.
Mε αυτούς τους στόχους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πορεύτηκε από την ίδρυσή του και συνεχίζει να πορεύεται, στην μεγαλύτερη και δυσκολότερη περιφέρεια της χώρας, στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.
Το σχέδιο Νόμου που κατέθεσε το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας κινείται με ακριβώς αντίθετο τρόπο. Παρεμποδίζει αυτή την πορεία, κινείται σε αλλότριες κατευθύνσεις, επιχειρεί και πράττει πέραν των συνταγματικών επιταγών και της δημοκρατικής παράδοσης.
Το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συνεχίσει ωστόσο να λειτουργεί και να επιτελεί το ακαδημαϊκό του καθήκον μέσα στο πλαίσιο των κείμενων συνταγματικών ρυθμίσεων.


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί την Κυβέρνηση:

·         Να αποσύρει το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΔΒΜΘ και να οικοδομήσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
·         Να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο του κυβερνητικού και κομματικού παρεμβατισμού στη διοίκηση και ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, παρεμβατισμού που έχει στρεβλώσει τις προσπάθειες και την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων. Να μην διευρύνει αυτή την πολιτική παθογένεια προσθέτοντας και τον επιχειρηματικό παρεμβατισμό με τη μορφή δήθεν προσωπικοτήτων.
·         Να μη μετακυλήσει το κόστος χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων στους φοιτητές και στις φοιτήτριες με εισαγωγή διδάκτρων ή με προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας και, κατά συνέπεια, μικρότερης επιστημονικής και επαγγελματικής αξίας.
·         Να σεβαστεί τις εργασιακές συνθήκες και την ακαδημαϊκή προοπτική των υπηρετούντων και εκλεγέντων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην αποθαρρύνει την προσέλκυση νέων δυναμικών επιστημόνων στα ελληνικά ΑΕΙ.


Πιο αναλυτικά, θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, δεν βασίζεται σε δεδομένα και αντικειμενικές αναλύσεις των διακυβευμάτων της Ανώτατης εκπαίδευσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και δεν απαντά στα αντίστοιχα προβλήματα διότι:
·         Είναι αντίθετο στην υπόσταση των πανεπιστημίων, και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή τους, εισάγοντας ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό και ολιγαρχικό σύστημα διοίκησης.
·         Είναι αντιακαδημαϊκό, απομακρύνεται από τα ιδανικά της παιδείας και υποκαθιστά την ποιοτική εκπαίδευση με την κατάρτιση, μέσα από ανεπαρκή ταχύρυθμα προγράμματα, ενώ τα τριετή πτυχία θα υποβαθμίσουν ριζικά τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων.
·         Είναι αντιδημοκρατικό, αναιρώντας ουσιαστικά τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
·         Εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση, αντιμετωπίζει τα Πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες και αναιρεί τον δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
·         Εισάγει την ατομική εργασιακή διαπραγμάτευση μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης.
·         Εκχωρεί κρίσιμες αρμοδιότητες για την έρευνα και τη διαχείριση της πανεπιστημιακής περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
·         Εξαφανίζει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η έλλειψη στρατηγικής για την παιδεία και την έρευνα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, αντικαθίσταται σήμερα με την σαρωτική οριζόντια συρρίκνωση των πανεπιστημίων, που θα επέλθει με όρους «αγοράς», σε αντικατάσταση των όρων παραγωγής νέας γνώσης, αναγκών ανάπτυξης και παιδείας της ελληνικής κοινωνίας.


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζει, αποδεχόμενη πλήρως την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων (Βόλος, 1-2/7/2011):
·         Να καλέσει το σύνολο της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας, και την ελληνική κοινωνία, να υπερασπιστεί το αγαθό της παιδείας
·         Να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση όλο το επόμενο διάστημα, και να αναλάβει πρωτοβουλίες αναλυτικής ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
·         Να επιδιώξει κοινή δράση με τις Συγκλήτους όλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, προτείνοντάς τους τη συντονισμένη αντίδραση των ελληνικών πανεπιστημίων σε περίπτωση κατάθεσης ή ψήφισής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου