Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση από την πανελλαδική συνάντηση συμβασιούχων διδασκόντων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ 19/03


Το Σάββατο 19/3 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση συμβασιούχων διδασκόντων από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Συμμετείχαν συνάδελφοι από το ΤΕΙ Πειραιά, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΕΑΠ καθώς και μέλη ΔΕΠ από το Πάντειο και το ΕΜΠ
Στη συζήτηση μεταφέρθηκαν στοιχεία για την κατάσταση στα διαφορετικά ιδρύματα αλλά και για κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ, παρεμβάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετοχή σε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις κ.ά)
Έγινε επίσης συζήτηση πάνω στις εξελίξεις που έχουμε από το Υπουργείο Παιδείας δηλ.
-         Προοπτική ελάχιστων διορισμών για φέτος και άρα ολοκλήρωση των διορισμών σε 3-5 χρόνια
-         Αδιαφάνεια στον κατάλογο των υπό διορισμό και πρόθεση του υπουργείου να βάλει «κριτήρια» και «προτεραιότητες»
-         Πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων στα Πανεπιστήμια – αναστολή της νόμιμης διαδικασίας εκλογής νέων μελών ΕΠ στα ΤΕΙ
-         Νέα μείωση στις πιστώσεις την επόμενη χρονιά και μάλιστα πάνω στις μειωμένες πιστώσεις που προβλέπουν οι 4ετείς προγραμματισμοί
-         Νέες διαδικαστικές εμπλοκές στη συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων (απαίτηση για εκλέκτορες εξωτερικού)
-         Απαίτηση για μείωση κατά 30% του έκτακτου προσωπικού στα ΤΕΙ και το ΕΑΠ
-         Περιορισμός ριζικός του προσφερόμενου εκπαιδευτικού και εργαστηριακού έργου στα ΤΕΙ

Σε σχέση με το πώς προχωράμε οι βασικές σκέψεις ήταν οι ακόλουθες:
-         Το θέμα της επισφάλειας των συμβασιούχων διδασκόντων, της πολιτικής της αδιοριστίας και της προοπτικής να μειωθεί ριζικά το συνολικό διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ (βλ. το περιβόητο 1 έρχεται 5 φεύγουν) σήμερα μπορεί να λειτουργήσει και αυτό ως θρυαλλίδα για κινητοποιήσεις και έναν ευρύτερο ξεσηκωμό μέσα στην ανώτατη εκπαίδευση. Άλλωστε, παράλληλα έχουμε μείωση και τακτικών προϋπολογισμών και την επέλαση του «νέου μισθολογίου».
-         Συνολικά στην εκπαίδευση  το ζήτημα περικοπές / συγχωνεύσεις σχολείων / συρρίκνωση του προσφερόμενου συνολικού εκπαιδευτικού έργου, έχει αναδειχτεί σε βασική αιχμή, προκαλεί ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, οδηγεί σε κινητοποιήσεις
-         Το θέμα των περικοπών συνδέεται άμεσα με το θέμα του νέου νόμου και του νέου θεσμικού πλαισίου: βλ. συγχωνεύσεις σχολών (και) για εξοικονόμηση προσωπικού, τη λογική των μάνατζερ, την εμπέδωση της ανταποδοτικότητας και των διδάκτρων, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων
-         Το ζήτημα των περικοπών και της επισφάλειας δεν είναι θέμα απλώς της δικιάς μας εργασιακής απαξίωσης, είναι θέμα συρρίκνωσης και ριζικής υποβάθμισης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Υπονομεύει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο της. Οδηγεί στην απαξίωση μιας ολόκληρης γενιάς ερευνητών και την επιστημονική και ερευνητική μετανάστευση.
-         Πρέπει επομένως να ανοιχτούμε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και προς την κοινωνία, με βασικό κριτήριο την εξωστρέφεια για την προβολή του προβλήματος και της ανάγκης αγωνιστικής απάντησης.
-         Είναι ανάγκη να ξεπεραστεί η λογική της αναμονής του νόμου για να υπάρξουν κινητοποιήσεις: οι περικοπές, η προοπτική των συγχωνεύσεων, η χρηματοδοτική ασφυξία είναι ήδη εδώ.
-         Επιμένουμε έτσι στην ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης και συντονισμού όλων όσοι σήμερα αντιπροσωπεύουν τις παραλλαγές της επισφάλειας μέσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση (επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες ΤΕΙ, συμβασιούχοι 407/80, μέλη ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, ΣΕΠ του ΕΑΠ). Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως ο συντονισμός των ΣΕΕΠ των ΤΕΙ.
-         Σε κάθε ίδρυμα και σε κάθε σχολή πρέπει να γίνει προσπάθεια να γίνουν συσκέψεις, συζητήσεις, συνελεύσεις των συμβασιούχων διδασκόντων. Αυτές μπορούν να καταλήγουν και σε διαβήματα προς τις Συγκλήτους και τα Τμήματα, αλλά και σε συντονισμένη παρουσία σε συνελεύσεις συλλόγων ΔΕΠ ή σε πρωτοβουλίες για τοπικές εκδηλώσεις. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες (κατακερματισμός, διασπορά των συναδέλφων μέσα στο χώρο αλλά μέσα στις μέρες της εβδομάδας, ανασφάλεια κ.λπ.) αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε να τις ξεπεράσουμε
-         Να πάμε στους συλλόγους ΔΕΠ και να στηρίξουμε την προσπάθεια να ξεκινήσει γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων. Να μιλήσουμε στους φοιτητές, ξεκινώντας από τα ίδια τα μαθήματα, για τα προβλήματα και να μιλήσουμε για την ανάγκη κοινού αγώνα και κινητοποιήσεων τώρα. Να κάνουμε προσπάθεια για κοινές εκδηλώσεις / συζητήσεις / συνελεύσεις με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, Διοικητικοί, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχοι). Να επιδιώξουμε και το συντονισμό και με τους άλλους εκπαιδευτικούς.
-         Ο στόχος πρέπει να είναι να γίνουν κινητοποιήσεις με κλιμάκωση τώρα και να μην περιμένουμε να κατέβει ο νόμος, ούτε να την ανακοίνωση των νέων περικοπών το καλοκαίρι. Η εβδομάδα 28/03-01/04 πρέπει να είναι το ορόσημο των παραπάνω κινητοποιήσεων.
-         Να απευθυνθούμε προς τα συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων (Συγκλήτους, Γενικές Συνελεύσεις) και να τα καλέσουμε να πάρουν θέση στο ζήτημα των περικοπών και του παγώματος διορισμών προκηρύξεων και να προτείνουμε ότι απέναντι σε μια πολιτική που οδηγεί τα πανεπιστήμια σε μαρασμό και αδυναμία λειτουργίας, πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Για να συμβάλουμε στα παραπάνω:
-         Στηρίζουμε όσο πιο μαζικά μπορούμε την κινητοποίηση που έχει αποφασίσει η Συνέλευση του ΣΕΕΠ ΤΕΙ Πειραιά, την Τετάρτη 23/3 στις 11.00 στο Υπουργείο Παιδείας. Καλούμε συναδέλφους συμβασιούχους, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και σπουδαστές.
-         Ανταποκρινόμαστε θετικά στο κάλεσμα του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για συντονισμό «οριζόντιο» των συλλόγων ΔΕΠ στην προοπτική της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Κάνουμε προσπάθεια για παρουσία στη σύσκεψη που καλεί στο Βόλο στις 26/03
-         Προσανατολιζόμαστε στην διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης με θέμα την επισφάλεια και τις περικοπές στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση την εβδομάδα 28/03-01/04 (μένει να γίνουν συνεννοήσεις).
-         Πάνω στη βάση του κατακτημένου κοινού διεκδικητικού πλαισίου προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κοινό κείμενο που να απευθύνεται. προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές, την κοινωνία. Επιδιώκουμε να είναι κοινό κείμενο από επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες ΤΕΙ, συμβασιούχους 407/80, μέλη ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, ΣΕΠ του ΕΑΠ (έχει προταθεί προσχέδιο πάνω στο οποίο θα γίνουν συμπληρώσεις, τροποποιήσεις κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου