Eιδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και ανακοινώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ε-mail επικοινωνίας: psot@soc.aegean.gr

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας 23/03

Μια αντιπροσωπεία από το ΣΕΕΠ του ΤΕΙ Πειραιά, τους 407 και τα μέλη ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης συναντηθήκαμε με την κ. Πολίτη συνεργάτιδα του Υφυποουργού Πανάρετου.
Εκθέσαμε αναλυτικά όλα τα προβλήματα. Συγκεκριμένα:
α) Το τεράστιο με τις περικοπές πιστώσεων στα ΤΕΙ και την παράνομη απαίτηση να εφαρμόσουν τα ΤΕΙ σύστημα διδασκαλίας των μαθημάτων μόνο σε ένα εξάμηνο. Παράλληλα έγινε σαφές ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο ΤΕΙ Πειραιά αλλά αφορά και άλλα που σήμερα είναι σε κινητοποίηση. Επίσης έγινε αναφορά στο πρόβλημα με τις προκηρύξεις μελών ΕΠ στα ΤΕΙ και το πάγωμα που έχει επιβληθεί.
β) Το πρόβλημα με την πολιτική της καθυστέρησης των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα προβλήματα που δημιουργεί η αδιαφάνεια ως προς τον πίνακα των διοριστέων και την αμφισημία των δηλώσεων του Υπουργείου σε σχέση με επιπλέον κριτήρια, "ιεραρχήσεις" προτεραιοτήτων. Αναφερθήκαμε στο πρόβλημα με το πάγωμα προκηρύξεων και στα προβλήματα που δημιουργεί η αναπομπή εκλεκτορικών με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζουν τη "σκόπιμη" παρουσία εκλεκτόρων εξωτερικού. Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όσων αναμένουν διορισμό, την απαξίωση εξαιτίας της απουσίας από την έρευνα, τον κίνδυνο επιστημονικής μετανάστευσης.
γ) Το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η αναμενόμενη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού διδασκόντων
δ) Το πρόβλημα με τις περικοπές πιστώσεων 407/80, τις απολύσεις που έχουν λάβει χώρα τις επερχόμενες περικοπές. Εξηγήσαμε ότι πλέον χωρίς διορισμούς και προκηρύξεις τα πανεπιστήμια θα υπολειτουργήσουν ακόμη και εάν τηρηθούν οι 4ετείς της επόμενης χρονιάς, πόσο μάλλον εάν πάνω σε αυτούς γίνουν μειώσεις.

Η συνεργάτιδα του Υφυπουργού:
Άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματά μας.
Προσπάθησε να υπερασπιστεί τις αλλαγές στα προγράμματα των ΤΕΙ αλλά και των Πανεπιστημίων μέσα από μια εικόνα ότι υπήρχε τεχνητή διόγκωση. Τεκμηριωμένα δείξαμε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο υπολειτουργίας και υποβάθμισης. Επιμείναμε στον παράνομο αλλά και μη λειτουργικό χαρακτήρα των αλλαγών στα ΤΕΙ
Προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ανορθολογισμός σχεδιασμός απαντήσαμε ότι αφενός αυτόν δεν τον κάναμε εμείς αφετέρου ότι έχει περάσει η εποχή της "τεχνητής ζήτησης προσωπικού".
Απέδωσε τα προβλήματα στη νέα κατάσταση (π.χ. "ποιος περίμενε ότι θα είχαμε το 1 προς 5")
Προσπάθησε να δικαιολογήσει τις περικοπές ότι έγιναν με βάση τα στοιχεία των ιδρυμάτων. Της απαντήσαμε ότι εφόσον έγιναν τελικά στο ίδιο ποσοστό σε όλα τα Ιδρύματα άρα μάλλον είναι κεντρική επιλογή
Σε σχέση με τους διορισμούς: Δεν μπορούσε να δώσει εικόνα αριθμού, είπε ότι ο Υφυπουργός διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Οικονομικών. Υποστήριξε ότι έχει τηρηθεί  ο πίνακας και ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν και οι επόμενοι διορισμοί, όταν και όσοι γίνουν. Δεσμεύτηκε - αλλά όχι συγκεκριμένα - για το θέμα της διαφάνειας.
Και φυσικά είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον Υφυπουργό.

Είναι σαφές ότι χωρίς κλιμάκωση και μάλιστα σε επίπεδο συνολικά ανώτατης εκπαίδευσης και άνοιγμα του θέματος και προς την κοινωνία προβάλλοντας τον κίνδυνο διάλυσης υποβάθμισης - διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης δεν πρόκειται να δούμε ριζική αλλαγή στάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου